Andra Mailat

Photo by Paul Tatcu

Andra Mailat – Chitara

Dacă îţi place muzica, dacă ai dori să înveţi să cânţi la chitară şi dacă vei alege să o descoperi în cadrul grupului nostru de prieteni ai acestei arte, atunci eu, cu drag şi pasiune, pot fi alaturi de tine pe acest drum.
Probabil că ai dori să ştii câte ceva despre mine, deci te rog lasă-mă să mă prezint şi să îţi vorbesc puţin despre pasiunea mea – muzica.

De când mă ştiu, de fapt de când reuşesc să îmi aduc aminte, mi-a plăcut să cânt, cântam prin casă mai tot timpul. Aşa că mama, dacă a văzut că eu chiar mă străduiesc să arăt că am talent, a zis: Ok, hai să vedem despre ce este vorba! Şi m-a înscris la concursul „Tip Top Minitop”. Aveam atunci doar trei ani şi cântam pentru prima dată în faţa unui public! Ei bine, se pare că aveam ceva talent din moment ce am primit diploma de onoare!
Acelea au fost aripile pe care le-am primit pentru a zbura mai departe, printre acorduri şi arpegii în lumea fascinantă a notelor muzicale. Am continuat să cânt şi am făcut parte din câteva grupuri corale, cea mai importantă perioadă şi cea care mi-a adus cele mai multe satisfacţii artistice fiind aceea în care am făcut parte din grupul „Adagio” condus de doamna profesor Oana Pârvu. Am participat împreună cu ei la festivaluri de muzică de cameră în Ankara – Turcia, la Festivalul de muzică pentru copii „San Remo” din Italia în 2005 şi 2007, la concursul „Cireşarii” . Iar ca o încununare şi recunoaştere a experienţei şi a tehnicii vocale pe care o dobândeam, la un concurs din Lituania, in anul 2003, am câştigat „Premiul pentru cele mai bune voci” împreună cu Patricia Costache şi Adela Mihai – care este şi ea alături de mine, în mica noastra familie „Apollo”.

La vremea aceea începusem deja studiul chitarei clasice la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, la clasa domnului profesor Costin Soare. Descopeream şi eram vrăjită de magicele sunete ale „orchestrei în miniatură” – chitara clasică! În acelaşi timp, însă, am continuat şi activitatea corală, eram artist liric în Corul „Consonance” condus de doamna dirijor Lăcrămioara Pauliuc. Viaţa mea curgea pe note muzicale! Am avut spectacole la Ateneul Român, Casa Radio, Sala Palatului. În anul 2008, aproape de terminarea colegiului, am câştigat alături de Corul „Consonance” două medalii de argint la „Olimpiada Mondială de Cor” din Austria.

Dar vremea copilăriei se apropia de sfârşit şi venea momentul deciziilor importante în viaţă. Ce voi face mai departe? Pe care drum muzical voi merge? Şi s-a dovedit că întâlnirea cu profesorul meu de chitară a fost decisivă pentru alegerea carierei mele. Personalitatea lui ca muzician, talentul lui de pedagog, dragostea faţă de muzică şi apropierea faţă de elevii domniei sale erau deja încrustate în sufletul meu. Astfel că în anul 2009, când am susţinut examenul de admitere la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti am ales fără echivoc secţia de Pedagogie muzicală. Am absolvit modulul de chitară clasică la clasa profesorilor Costin Soare si Cătălin Ştefănescu, iar ulterior am urmat cursurile de master in Educaţie Muzicală Contemporană.

În perioada facultăţii am avut ocazia de a mă întoarce la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti”, însă de data aceasta ca profesor de chitară clasică.
Sunt deja 6 ani de când lucrez cu copii şi tineri cărora încerc să le îndrum paşii în lumea fermecată a muzicii. Alături de ei am organizat spectacole de Crăciun şi serbări de sfârşit de an şcolar la Muzeul Nottara, Palatul Şuţu, Şcoala Gimnazială de Arte nr. 5, Universitatea Naţională de Muzică şi Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”. Încă de la primul recital am avut plăcerea de a colabora cu Anna-Maria Maruda, profesoară şi ea, aici,  la „Apollo Arts”.

Vă aştept şi pe voi să descoperim împreună muzica, să ne bucurăm de sunetele seducătoare ale chitarei şi de magia notelor!

Regasesc in aceasta scoala pe unii dintre cei mai buni studenti ai mei, profesionisti exceptionali, profesori care au deja o experienta de cativa ani, in care au confirmat calitatile remarcabile si dragostea fata de meseria de dascal! Cu totii au deja multi elevi care ii aprecieaza si ii iubesc, au rezultate remarcabile cu acestia si un entuziasm extraordinar!

prof. dr. lect. univ. Dragos Calin

Serioasă, inteligentă, dedicată muncii pe care o face cu talent și multă răbdare, Andra Mailat este profesorul ideal pentru cei care vor să descopere minunata orchestră în miniatură care este chitara clasică.

 

Chitarist, prof.dr. Costin Soare
Mesaj instant Apolloarts