Anna-Maria Maruda

Photo by Paul Tatcu

Anna-Maria Maruda – Pian

„De ce ai ales pianul, Anna Maria ?” – am fost întrebată la un moment dat. I-am răspuns fără să stau pe gânduri: „pentru că era instrumentul din casă la care mă jucam cu bunica şi nici nu m-am gândit că poate exista altceva care să mă atragă”. Poate alte fetiţe se jucau cu păpuşi, eu însă mă jucam cu pianul. Sau poate aşa s-a întamplat pentru că „cei mari” din jurul meu trăiau prin muzica, respirau prin muzica. Bunica a fost o deschizătoare de drumuri muzicale în familia noastră – a cântat romanţe şi tangouri încă din anii ’60. Erau la modă atunci! Mama a studiat şi ea pianul, dar s-a oprit la nivelul de hobby. Poate că era vremea ca eu să duc totul la un alt nivel.
Aşa am ajuns, la 5 ani, la Grădiniţa Muzicală a Colegiului de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti şi am schimbat joaca cu studiul, la îndrumarea doamnei profesor Stela Avesalon. Peste doar un an participam la prima competiţie – Concursul Naţional de pian „Carl Czerny”, unde am ocupat locul 1. Era confirmarea faptului că alesesem bine, că acela era drumul meu. Apoi, am devenit membră a Fundaţiei Culturale „Pro Piano” şi am continuat să particip la concerte, spectacole şi concursuri naţionale şi internaţionale. O să vă spun doar câteva: Concursul Internaţional „Pro Piano România”; Concursul Naţional de Interpretare „Remember Enescu”; Concursul Naţional de Interpretare „Marţian Negrea”; Concursul de Muzică Românească şi Modernă; recital de muzică românească şi franceză la Muzeul George Enescu; Olimpiada de muzică Bucureşti- secţia pian. Lucian Velciu şi Adriana Bocăneanu mi-au fost atât profesori cât şi mentori în aceşti ani de studiu. Toate acestea m-au ajutat să îmi cizelez tehnica interpretativă, să îmi formez şi să dezvolt competenţele muzicale pentru a-mi contura propria personalitate artistică.

Aşa au curs mulţi ani de colegiu, printre studii de pian, concursuri şi spectacole. Tot aici am cunoscut-o şi pe Adela Mihai – pe atunci actriţă în devenire – acum prietenă, colegă şi profesor de actorie la „Apollo Arts”. Prin clasa a IX-a m-am gândit că este bine să-mi dezvolt paleta de cunoştinţe muzicale şi m-am înscris în Corul „Consonance” dirijat de doamna profesor Lăcrămioara Pauliuc. Am avut şansa, astfel, de a participa alături de ei la diferite festivaluri – Festivalul George Enescu, Festivalul de Muzică Balcanică, European Musical Nights, Festivalul Paul Constantinescu. Şi vă spun doar că am obţinut Premiul I şi premiul special „Pasărea de Aur” la Concursul Internaţional Coral „În memoria Maestrului Mednikarov” – Bulgaria 2007 şi două medalii de argint la World Choir Games (Olimpiada Mondiala de Cor) din Austria, in 2008.

Privind retrospectiv, datorită înscrierii în acest grup coral am avut şansa de a lega o frumoasă şi durabilă prietenie cu Andra-Simona Mailat – profesor de chitară acum, aici, în mica noastră famile „Apollo” – alături de care am mers mai departe, după colegiu, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti – secţia de Pedagogie Muzicală. Încă de atunci îmi incolţise în cap ideea că aş dori să deschid, la un moment dat, o şcoală de muzică, să lucrez cu copii, să ne jucăm cântând la pian. În cadrul facultăţii am urmat modulul de pian la clasa doamnei Prof. Dr. Lect. Smaranda Murgan – cea care m-a „molipsit” cu darul de a împărtăşi şi altora cunoştinţele mele muzicale. De asemenea, am urmat modulul de canto clasic la clasa Prof. Mihaela Gioroc şi modulul de Acustică Muzicală – Profesor Cătălin Răsvan. Cursurile de master în Educaţie Muzicală Contemporană parcă au venit de la sine, pentru desăvârşirea educaţiei mele muzicale pe care eu o doream aproape de perfecţiune.

În anii studenţiei, pe langă faptul că am studiat şi mi-am perfecţionat tehnica pianistică, am făcut parte şi din Corul Univestităţii de Muzică alături de care am participat la diferite evenimente culturale şi recitaluri. Şi pentru că, parcă nu mă puteam desprinde de grupurile corale, după ce am terminat facultatea am cântat împreună cu Grupul Vocal „Acapella” până în 2015.

În paralel cu toate aceste activităţi, am început să lucrez în învăţământ şi am predat timp de 7 ani cursuri de pian clasic şi educaţie muzicală. Îmi doream propria mea şcoală de muzică, îmi doream să umplu cu acorduri melodioase suflete curate de copii, să le învăţ degetele să alunece pe clapele alb-negre. Şi poate calităţile mele de pedagog se regăsesc puţin în premiile pe care elevii mei dragi şi talentaţi le-au câştigat în concursurile la care au participat: „Prietenii Muzicii”, „Talente Împlinite”, „Friends of the Piano”. Alături de Andra Mailat am organizat recitaluri de pian şi chitară pe care cei mici le-au susţinut, depăşindu-şi cu brio tracul provocat de evoluţia în faţa unui public, în spectacolele de la Muzeul George Enescu, Muzeul Nottara, Palatul Şuţu, Colegiul de Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, Şcoala Gimnazială de Arte nr. 5 şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Mi-ar face o mare plăcere dacă ai alege să faci şi tu parte din grupul nostru de artişti, să descoperim împreună notele muzicale pe acele clape care…. de ce or fi oare numai in alb şi negru?

Regasesc in aceasta scoala pe unii dintre cei mai buni studenti ai mei, profesionisti exceptionali, profesori care au deja o experienta de cativa ani, in care au confirmat calitatile remarcabile si dragostea fata de meseria de dascal! Cu totii au deja multi elevi care ii aprecieaza si ii iubesc, au rezultate remarcabile cu acestia si un entuziasm extraordinar!

prof. dr. lect. univ. Dragos Calin

Serioasă, inteligentă, dedicată muncii pe care o face cu talent și multă răbdare, Andra Mailat este profesorul ideal pentru cei care vor să descopere minunata orchestră în miniatură care este chitara clasică.

 

Chitarist, prof.dr. Costin Soare
Mesaj instant Apolloarts