Adela Mihai

Adela Mihai
Photo by Paul Tatcu

Adela Mihai – Actorie, teatru de papusi

Din ceea ce îmi amintesc eu despre mine, mergând foarte înapoi în copilărie, ştiu că eram un omuleţ timid, rezervat şi oarecum nesigur cu persoanele care nu făceau parte din familie. Dar, când eram în zona mea de confort – acasă, parcă eram o cu totul altă persoană, aveam încredere în mine, eram amuzantă, jucăuşă, vorbăreaţă. Probabil că, în mod inconştient, mi-am dat seama de această diferenţă şi am început să am propriile mele căutări pentru a mă defini ca persoană, pentru a mă înţelege şi pentru a mă forma ca om, ca personalitate. Am simţit că drumul acesta trece prin artă şi am început cu muzica.

La vârsta de 9 ani am început să iau lecţii de canto la Palatul Naţional al Copiilor, fiind îndrumată de doamna profesor Oana Pârvu, iar din clasa a V-a am început cursurile Colegiului Naţional de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti unde am studiat timp de patru ani harpa şi pianul. A fost o perioadă foarte bogată din punct de vedere muzical, pentru că am participat la tot felul de concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale: Concursul naţional de interpretare “Garabet Avachian”  – secţia harpă; Festivalul de Muzică „Ti Amo” – Oneşti 2001; Festivalul de Muzică „Flori de gheaţă” – Bucureşti 2003; Festivalul Internaţional de Muzică Retro din Lituania, in 2003, unde împreună cu prietenele mele Patricia Costache – care acum este profesor de muzică în Belgia şi Andra Mailat – care face parte din proiectul artistic „Apollo” – am câştigat „Premiul pentru cele mai bune voci”; in 2005 şi 2007 am participat la Festivalul Internaţional de Muzică pentru Copii „San Remo”, Italia.

Încă eram în căuări, iar în clasa a IX-a am lăsat muzica pe un plan secundar şi am trecut la secţia Arta Actorului, de la acelaşi liceu. Alegerea s-a produs instinctiv, intuitiv, dar in timp mi-am dat seama că am ales bine, pentru că atunci când sunt pe scenă simt că trăiesc prin rolul pe care îl interpretez un adevăr incontestabil, simt toate vibraţiile emoţiilor şi sentimentelor mele atât de pur încât cred că aceasta este divinitatea pentru mine. Trăiesc intens viaţa acelui personaj pe care îl transmit publicului iar ei îmi transmit imediat înapoi aceeaşi trăire adevărată. Au fost ani în care am învăţat cu dăruire, cu pasiune deplină. În acest mediu artistic am întâlnit-o pe Anna-Maria Maruda, alături de care, încă de pe atunci, visam la drumul către „Apollo Arts”. Iată-ne acum, împlinindu-ne visul şi împărtăşindu-vă cele două arte de care ne-am îndrăgostit – actoria şi pianul.

După absolvirea liceului am fost admisă la cursul de „Drama and Performance” de la University of Worcester, Marea Britanie. Apoi am revenit în ţară şi am continuat studiile la Universitatea Naţională de Artă Teatrală si Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Perioada pe care am petrecut-o studiind teatrul englez mi-a îmbogăţit foarte mult cunoştinţele, dar cel mai bine simt că îmi exprim trăirile în limba mea natală, căci „Numai în limba sa îşi pricepe omul inima pe deplin” aşa cum spune Mihai Eminescu.

Am debutat la vârsta de 14 ani în filmul românesc, obţinând un rol în lung-metrajul “California Dreaming” în regia regretatului Cristian Nemescu. Au urmat nenumărate producţii cinematografice dintre care amintim: „O infinitate de Dumnezei” 2014 – rol principal, regia Ioana Grigore; „Spălătoria” 2016 – rol principal, regia Adina Savin; “Lacul” – rol secundar, regia Ana Dascălu; “WXYZ” – rol principal, regia Germain Kanda. Am experimentat şi televiziunea – în 2015 am avut câteva roluri principal episodice în „Lecţii de viaţă” de la Pro TV şi chiar gustul şi culoarea Bollywood-ului, pentru că tot în 2015 am jucat în filmul indian „Singh is Blingh”.  De aproape doi ani am început colaborarea cu Teatrul Naţional din Bucureşti, unde am avut onoarea de a juca în piesa „Înşir-te mărgărite” sub conducerea inegalabilului Dan Puric dar şi în “Visul unei nopţi de vară” în regia lui Petrică Ionescu.

M-am format şi mi-am descoperit personalitatea datorită actoriei. Aşa că din dorinţa de a mă juca toata viaţa, am ales să studiez şi Teatrul de Animaţie, oferindu-mi şansa de a explora o lume fantastică dintr-o altă dimensiune a teatrului. De-a lungul anilor de studenţie am animat păpuşi şi marionete în spectacolele : „În sfârşit acasă”, „Omul de piatră”, „Visul unei nopţi de vară”.

Toate cărţile şi piesele de teatru pe care le-am citit mi-au îmbogăţit lumea interioară, mi-au lămurit multe „de ce”-uri legate de viaţă şi de oamenii din jurul nostru. Am conştientizat importanţa mea ca om, am căpătat curajul de a exprima cine sunt şi ce simt. Te aştept cu drag să facem o călătorie, împreună, în această veche şi frumoasă artă a actorului, să descoperim talentul, imaginaţia şi pasiunea ascunsă în fiecare şi să învingem toate fricile.

Regasesc in aceasta scoala pe unii dintre cei mai buni studenti ai mei, profesionisti exceptionali, profesori care au deja o experienta de cativa ani, in care au confirmat calitatile remarcabile si dragostea fata de meseria de dascal! Cu totii au deja multi elevi care ii aprecieaza si ii iubesc, au rezultate remarcabile cu acestia si un entuziasm extraordinar!

prof. dr. lect. univ. Dragos Calin

Serioasă, inteligentă, dedicată muncii pe care o face cu talent și multă răbdare, Andra Mailat este profesorul ideal pentru cei care vor să descopere minunata orchestră în miniatură care este chitara clasică.

 

Chitarist, prof.dr. Costin Soare
Mesaj instant Apolloarts